24chasa 28.08.2009

Берлинската стена на остров Болшевик!
Image_215563_6
Берлинската стена рухна на 9 ноември 1989 г. Сега ще бъде пресъздадена на остров Болшевик по идея на Кирил Калев. СНИМКИ РОЙТЕРС И АНДРЕЙ ДИМИТРОВ

Двадесет известни български художници, между които Стоян Цанев, Кольо Карамфилов и Станислав Памукчиев, са натоварени да “възстановят” комунизма. Както подобава за такава отговорна задача, имат и срок – само 2 дни.

На 1 септември художниците трябва да се явят на остров Св. Анастасия, на 6,5 км югоизточно от Бургас. Там ще им бъдат връчени тухли и нужните инструменти, с които да пресъздадат Берлинската стена. Поводът са 20-годишнината от рухването на стената, на желязната завеса между Източна и Западна Европа и началото на демократичните промени.

Инициатор на проекта “Стената 20” са Кирил Калев и Елена Филипчева от агенцията за маркетинг code::communications. Двамата са провокирани от клип за демократичното развитие в Източна Европа, в който само България скандално липсва.

Клипът, финансиран от Европейската комисия, е разпространен в края на май. В него са включени кадри от всички бивши съветски сателити, включително Румъния. Видеото е дълго 2 мин и 47 сек, изработено е от белгийската компания ESN. Поляците също са сърдити – не харесват, че сред кадрите липсват такива с папа Йоан Павел Втори, чиято дейност също допринася на срива на комунизма.

Кой и защо е “проспал” страната ни в европейски клип, и до днес не е ясно. Заради този пропуск агенцията организира три акции, посветени на годишнината от голямата промяна. За възстановяването на Берлинската стена Калев и сътрудниците му нарочно избират остров Болшевик, както се е наричал всъщност остров Св. Анастасия между 1945 и 1990 г. Парчето земя, издигнато сред Черно море от вулканични скали и голямо едва 0,022 кв. км, след 1924 г. е било превърнато в концентрационен лагер за комунисти, социалдемократи и други противници на режима.

Днес островът е под защитата на Института за паметниците на културата. Акцията на художниците, която е под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов, е така планирана, че да не бъдат увредени никакви постройки там. Блоковете от тухли итонг, които ще получат, ще са около метър. Цялата инсталация “Стената 20”, малко повече от двайсетина метра, ще бъде разположена пред църквата на острова. Официалното откриване е предвидено за 6 септември.

След това посетители ще могат да видят на място нашата Берлинска стена. Корабчета всеки ден ще тръгват на кръгъл час от пристанище Бургас срещу билети на поносима цена. Пътуването до острова отнема около половин час.

„Освен от община Бургас голямо съдействие получихме от посолствата на Германия, Унгария, Чехия и Австрия“, добавя г-н Калев. Унгарското посолство е предоставило специална фотоизложба, която включва събитията от 1956 г. и по-нататъшното развитие на страната. За кадрите се предвижда специално помещение на острова.

С помощта на Бургаския исторически музей ще бъде уредена и Стая на комунизма.

Сътрудници на музея са осигурили вещи от епохата на социализма, които характеризират бита на хората през 60-те години – черно-бял телевизор “Опера”, лампов радиоприемник и пр.

Втората акция от “Стената 20” е през октомври. Тогава в един от българските градове с най-богата история – Пловдив, Русе или Велико Търново – ще се проведе двудневна среща на известни личности, които са участвали в срутването на Берлинската стена и желязната завеса. Покана вече е отправена и към Ханс-Дитрих Геншер, бивш германски външен министър, който е непосредствен свидетел на тези исторически събития. “В интерес на истината още нямаме потвърждение, че г-н Геншер ще участва. Знаем, че той е изразил голямо желание да дойде”, обяснява Кирил Калев.

Кулминацията, естествено, е на 9 и 10 ноември, когато е 20-тата годишнина от падането на Берлинската стена. В София организаторите предвиждат голям концерт. Имената на участниците още се пазят в тайна. Известно е само, че с организацията на шоуто ще се заеме “София мюзик ентърпрайсис”, казва г-н Калев.

По същото време в Берлин е планирано грандиозно музикално-светлинно шоу. Поводът, разбира се, е същият. Съществува вероятност между двете мероприятия да бъде организиран и тв мост. Тогава няма да има начин България да бъде пропусната.

НЕНО ПЕТКАНОВ,

NPETKANOV@24CHASA.BG