Andrey kovatchev blog 06.09.2009

asdqweqeqwasdasdqweq

Андрей Ковачев на неофициално посещение на остров Света Анастасия

20 години по-късно след падането на Берлинската стена 20 български творци от три поколения пресъздадоха символа на разделена Европа на о-в „Света Анастасия“ край Бургас. Те сътвориха 20 символични къса от емблематичната стена, издигайки арт-инсталацията „Стената 20″, съобщиха организаторите на инициативата Кирил Калев и Елена Филипчева.
Мотото на инициативата е „Изкуството руши стени“, а пресъздадените от талантливите художници и скулптори арт-инсталации показват, че за изкуството няма граници. Освен 20 – те „откъси“ от стената една от стаите на манастира пресъздава битовите условия на българина през 60-те години, а втора е аранжирана с книги и плакати от времето на комунизма.
Това е първото от поредицата събития, отбелязващи 20-годишнината от разрушаването на Берлинската стена. Провокирано е от клип, посветен на бурните исторически промени по това време, в който участват всички страни, попадащи тогава зад Желязната завеса, без България, разказа Кирил Калев. Предстоят още две прояви – в края на октомври в Русе и в София на 9 ноември, когато ще се проведе концерт и телевизионна връзка с Берлин.