Trud 17.08.2009

Image_201945_2

Берлинска стена на о. Болшевик

20 родни художници и скулптори от различни поколения и краища на България се събират на остров Света Анастасия (бивш Болшевик) от 26 до 28 август т.г. Поводът – на 9 ноември 2009 г., след броени месеци, се навършват 20 години от падането на Берлинската стена.

За отбелязването на историческата дата творците ще преобразят със свои изразни средства специално произведени от итонг (не оригинални) части от Берлинската стена. Панелите ще бъдат наредени на тревната поляна пред манастира. Самият процес на преобразяването на “Стената” ще бъде заснет на документален филм.

“Идеята е неочаквана, но интересна, там е свято място, било е средище на манастири”, коментира Стоян Цанев, един от художниците, които ще рисуват на острова.

Авторите на хрумката – Кирил Калев и Елена Филипчева от маркетинговата агенция “Код комуникейшънс”, очакват всеки момент разрешение от НИПК за реализирането на проекта, тъй като островът е обявен за паметник на културата.

“Това е митично място, каза за “Труд” Кирил Калев. “Избрахме го, защото е достатъчно атрактивно за такова историческо събитие като падането на Берлинската стена.”

Тръгването ще става от бургаския мостик, а пътуването до острова с корабче винаги е истинско приключение. Дано в тези августовски дни да няма вълни, за да се акостира безпроблемно на кея на Света Анастасия, коментира местен морски вълк. Островът се намира на 6,5 км югоизточно от Бургас. През 1924 г. е бил концентрационен лагер, а между 1945 и 1990 г. носи името Болшевик, заради бягството на 44 антифашисти. Мястото бе възпято от кинохита “На голия остров” (1959), заснет от Рангел Вълчанов по сценарий на Валери Петров.

Навремето на острова е съществувал манастир, днес има фар, няколко сгради за нощувки, ресторант, църква, както и малък кей.

Сътвореното от художниците, които ще бъдат тук от 26 до 28 август, ще остане достъпно за бургазлии и туристи до края на септември. Всеки, който пожелае, ще може да разгледа “Берлинската стена” след 30-минутно пътешествие с корабче. Островът, както го наричат местните, винаги е привличал жадните за приключения и атрактивни преживявания. Пътят до него от нефтеното пристанище е значително по-къс, отколкото от Бургас. Може да се пътува и от рибарското селище на Бургас – Ченгене скеле.

Мария КЕХАЙОВА