БНР България и светът 03.09.2009

“Стената 20” – Изкуството руши стени Български творци организират поредица от три събития под названието “Стената 20”, посветени на 20-годишнината от падането на Берлинската стена. Те започват в началото на септември, а кулминацията ще бъде на 9 ноември в столицата. Целта е българската общественост да си спомни драматичните дни на 1989 г., когато само ден след рухването на Берлинската стената – символ на Студената война, рухна и комунистическият режим в България.
С падането на Желязната завеса започнаха демократичните промени в България и другите страни от бившия социалистически лагер. На драматичните събития отпреди 20 години са посветени прояви в цяла Европа. В интернет вече се разпространява видеоклип, финансиран от европейски институции, в който вземат участие всички новоприети членки на ЕС, необяснимо защо с изключение на България. “Като реакция на това български творци се обединиха около идеята да продуцират няколко прояви, с които да се отбележи премахването на тази машина на разделението, каквато беше Берлинската стена”, казва Кирил Калев, един от организаторите на трите събития, свързани с годишнината.

Първото от тях ще се състои на 6 септември на остров Света Анастасия, /7 км югоизточно от Бургас/. Предишното име на острова е Болшевик. Преди 1500 години той е бил гръцки и на него е имало църква, по-късно е построен женски манастир “Света Анастасия”. През 1923 г. той е превърнат в затвор за комунисти и земеделци, противници на властта. През 1944 г. островът е преименуван на Болшевик. От 1990 г. носи отново старото си име Света Анастасия. “Историята не може нито да бъде задраскана, нито отменена. Просто трябва да се преосмисля”, казва Кирил Калев. На 6 септември на острова ще се съберат 20 художници и скулптори.

“Тогава ще открием една художествена инсталация, която сме кръстили “Стената 20” – обяснява Кирил Калев. – Двайсет български художници ще получат от нас по един къс от Берлинската стена. Разбира се, това не са оригинални късове, ние ще ги произведем от малки пластични тухлички. Така че всеки художник ще преобрази по свой начин тези парчета от стената и ще ги постави на определено място на о-в Света Анастасия.”

Инсталацията ще може да се види от всеки, който желае. Корабчета ще превозват желаещите от град Бургас до острова. Идея на организаторите е в едно от помещенията на бившия затвор да се подредят вещи от бита на българите, с които те са живели през годините на комунизма.

Втората проява, под наслов “Архитектите и свидетелите на падането на Желязната завеса”, е към края на месец октомври. “Тя ще се състои в български град, зареден с много история – Велико Търново, Русе или Пловдив”, добавя Кирил Калев. Очаква се потвърждение за участието на Ханс-Дитрих Геншер, германския външен министър по времето на рухването на Берлинската стена. Покана е отправена и към тогавашните външни министри на Унгария, Австрия и Чехословакия. Кирил Калев уточнява:

“Това събитие ще бъде среща на личности, които по един или по друг начин са участвали в тези събития. Тя ще бъде публична и съпроводена с концерти и изложби. Всичките прояви ще бъдат извадени от контекста на днешния ден, защото искаме да хвърлим един поглед назад, а и един поглед напред в близките 20 години и всичко това под мотото, което избрахме и за първото събитие: “Изкуството руши стени.” Третото събитие сме кръстили “Отломките на Берлинската стена и комунизмът”, което ще организираме в София на 9 ноември. На тази дата в Берлин ще има огромно честване. С един интересен, стойностен концерт по същото време в София ще сътворим и своеобразен мост към Берлин.”

Милка Димитрова