Bszone 05.05.2009

bszone

След 20 години Берлинската стена „възкръсва” отново край Бургас

20 години по-късно след падането на Берлинската стена 20 български творци от три поколения пресъздадоха символа на разделена Европа на о-в „Света Анастасия” край Бургас. Те сътвориха 20 символични къса от емблематичната стена, издигайки арт-инсталацията „Стената 20″, съобщиха организаторите на инициативата Кирил Калев и Елена Филипчева.

На срещата, провела се на митичния остров, носещ по това време името „Болшевик”, присъстваха още зам.-кметът по образование и култура на Община Бургас Йорданка Ананиева, лейтенант Мартин Радославов от Военноморска база – Бургас и Стоян Забунов – ръководещ реставрацията на църквата на острова. „Тази инициатива е свързана с желанието на Община Бургас тук, на о-в „Света Анастасия” да се случват културно-исторически събития”, заяви зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Тя допълни още, че избора на о-ва не е случаен, защото е място с богата история и винаги е вдъхновявал бургаските творци.

„Благодарим за партньорството и оказаната подкрепа на Община Бургас, без която тази инициатива на свободния човешки дух нямаше да бъде възможна”, допълни Кирил Калев.
Мотото на инициативата е „Изкуството руши стени”, а пресъздадените от талантливите художници и скулптори арт-инсталации показват, че за изкуството няма граници. Освен 20 – те „откъси” от стената една от стаите на манастира пресъздава битовите условия на българина през 60 – те години, а втора е аранжирана с книги и плакати от времето на комунизма.

Това е първото от поредицата събития, отбелязващи 20 – годишнината от разрушаването на Берлинската стена. Провокирано е от клип, посветен на бурните исторически промени по това време, в който участват всички страни, попадащи тогава зад Желязната завеса, без България, разказа Кирил Калев. Предстоят още две прояви – в края на октомври в Русе и в София на 9 ноември, когато ще се проведе концерт и телевизионна връзка с Берлин.