Burgas dnes & utre 06.09.2009

Модерна инсталация и рушащи се фрески на остров Св. Анастасия

За няколко седмици островът става достъпен
Със съвременна скулптурна инсталация на остров Света Анастасия бе отбелязана 20-ата годишнина от падането на Берлинската  стена. В същото време вече 20 години продължава работата по реставрацията на старинните фрески в църквата на острова и поради липса на средства те продължават да се рушат.

Модерната изложба „Стена 20″ е подредена там. Тя е под наслов „Изкуството руши стени“. В нея взеха участие 20 артисти от 3 поколения, които символично разрушиха Берлинската стена. За целта всеки художник  получи по едно парче от стената и  в продължение на два дни твори върху него.
Организатори и продуценти на събитието са софийската компания „Код Комюникейшън“, община Бургас, Военноморска база – Бургас и пристанище Бургас.

Освен 20-те инсталации, представящи визията на авторите за падането на „желязната завеса“, организаторите са подготвили още 2 експозиции. В стаи на метоха са подредени изложба на книги, писани след падането на стената, но посветени на времето на разделена Европа. Втората стая представлява „Образцов дом“ от 60-те г. на миналия век. Двете експозиции са подредени благодарение на посолството на Унгария у нас и Бургаски регионален музей.

Идеята за изложбата се е родила от клипчето на ЕС за Берлинската стена, в което са взели участие всички европейски държави, с изключение на България. Поради тази причина от „Код Комюникейшън“ са предприели организацията на 3 събития. Първото от тях е това в Бургас. Следващото се предвижда през октомври в Русе, а кулминацията ще бъде в нощта на падането на стената – 9-и ноември в София. Според организаторите Кирил Калев и Елена Филипчева събитието на бургаския остров се прави с малко средства – около 20 000 лв., и много ентусиазъм. Света Анастасия е символично избран като остров на свободата.

На официалното представяне на проекта пред медии присъстваха и зам.-кметът на културата в Бургас Йорданка Ананиева, лейтенант Мартин Радославов от Военноморска база – Бургас и Стоян Забунов – ръководител на реставрацията на църквата на острова.

В същото време ръководителят на реставрацията на едноименната църква „Света Анастасия“ Стоян Забунов се възползва от медийното присъствие и обясни проблемите в работата си. Разказът бе насочен главно към зам.-кмета Йорданка Ананиева. В настоящия момент там се извършват спешни реставрационни работи, понеже старинните фрески от 12-13 век се рушат. Въпреки че общината е отпуснала средства за първоначалното им укрепване, те не били достатъчни. Стенописите са в окаяно състояние, заяви Забунов. Той подчерта, че датата 20 години от падането на Берлинскта стена съвпада с вече 20 години реставрационна дейност по въпросните стенописи.

За да може изложбата и уникалните исторически и природни дадености на Света Анастасия да бъдат видени от повече хора, от началото на тази седмица с помощта на община Бургас и пристанище Бургас ще бъде организиран воден транспорт до острова. Това, разбира се, няма да реши проблема с достъпността до него. След закриването на атракцията достъпът до него отново ще стане почти невъзможен. Причините за това са много. Като започнем от липсата на пътнически терминал на Бургаското пристанище, минем през окаяното положение на кея на Света Анастасия и стигнем до факта, че поради проблемите със собствеността, тези въпроси трудно ще се решат. Остава открит и проблемът с реставрацията и консервацията на старинните стенописи.