Burgas info 04.09.2009

burgasinfoБерлинската стена „възкръсна” край Бургас

20 години по-късно след падането на Берлинската стена 20 български творци от три поколения пресъздадоха символа на разделена Европа на о-в „Света Анастасия” край Бургас. Те сътвориха 20 символични къса от емблематичната стена, издигайки арт-инсталацията „Стената 20”, съобщиха организаторите на инициативата Кирил Калев и Елена Филипчева.

„Инициативата е свързана с желанието на община Бургас на о-в „Света Анастасия” да се случват културно-исторически събития”, заяви зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Тя допълни, че избора на острова не е случаен, защото е място с богата история и винаги е вдъхновявал бургаските творци.
Мотото на инициативата е „Изкуството руши стени”, а пресъздадените от талантливите художници и скулптори арт-инсталации показват, че за изкуството няма граници. Освен 20 – те „откъси” от стената една от стаите на манастира пресъздава битовите условия на българина през 60 – те години, а втора е аранжирана с книги и плакати от времето на комунизма.

Това е първото от поредицата събития, отбелязващи 20 – годишнината от разрушаването на Берлинската стена. Провокирано е от клип, посветен на бурните исторически промени по това време, в който участват всички страни, попадащи тогава зад Желязната завеса, без България, разказа Кирил Калев.