Dnevnik 01.09.2009

desa„Берлинска стена“ – 20 години по-късно на о. „Св. Анастасия“

На 6 септември, на едно от най-символичните и митични места на страната ни- о. Св.Анастасия, /бивш Болшевик/, в акваторията на Бургаския залив, 20 най-известни български художници и скулптори ще преобразят специално произведени (но не оригинални) части от Берлинската стена от материал „итонг“ със свои изразни художествени средства. Самият процес на инсталиране на 20-те части от разрушената „стена“ ще бъде заснет на документален филм. Крайната инсталация ще бъде осъществена за 2 дни.

История на стената
На 9 ноември 2009 се навършват 20 години от падането на Берлинската стена.Това колосално за обединяването на Европа събитие бе предшествано от други две събития, които реално водят до „прерязването“ на Желязната завеса- на 27 юни 1989 австриецът Алоис Мок и унгарецът Дюла Хорн прерязват телените заграждения на австро-унгарската граница; до края на септември 1989 около 4000 граждани на тогавашната ГДР окупират германското посолство в Прага, а на 30 септември Ханс Дитрих Геншер оповестява от балкона на посолството, че всички хора ще бъдат извозени с влакове до ФРГ, през територията на ГДР.

С тези две събития Унгария и Чехословакия обявяват фактически, че Желязната завеса вече не е препятствие за желаещите да отидат в Западна Европа.
На 10 ноември 1989 комунистическият режим в България рухва.
Проектът ще бъде достъпен до края на септември за всички желаещи граждани със съдействието на плавателни съдове под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов.

В посочения период ще бъдат организирани редица интересни събития за най-широка аудитория и възрасти в сътрудничество с Община Бургас, Фондация „Аполония“, БТА и организираната Международна среща на писателите от Черноморските страни в района, други общински и бизнес институции.

Тъй като острова е под защита на Института за паметниците на културата няма да бъдат предприемани абсолютно никакви действия, които могат да увредят намиращите се там сгради. Те ще бъдат почистени и приведени във вид подходящ за разглеждане от посетителите, околната среда ще бъде почистена, ще бъдат ремонтирани пейките за сядане. Всичко това ще бъде извършено под наблюдението на отговорните специалисти от Община Бургас.

След приключване на събитието и по преценка на компетентните органи художествената инсталация може да бъде демонтирана или оставена на място за посетители през следващата година.