Dnevnik Eko 25.08.2009

asda

Инсталация на бургаски остров бележи 20 години от падането на Берлинската стена

Графити покриват днес остатъците от Берлинската стена. Български художници също ще представят своята визия за стената

20 артисти, 20 парчета бетон, 20 различни визии – това представлява инициативата „Стената 20″, посветена на годишнината от падането на Берлинската стена, която ще се проведе в началото на септември на остров „Света Анастасия“. Организираното от „Код Комуникации“ в партньорство с община Бургас мероприятие ще събере на черноморския остров художници, илюстратори, скулптори и други хора на изкуството.

Те ще представят своето виждане за стената върху 20 блокчета „Итонг“, които после ще бъдат превърнати в инсталация. „Стената 20″ ще бъде открита на намиращия се на няколко километра югоизточно от Бургас остров на 6-и септември с unplugged концерт на „Щурците“.

„Избрахме „Света Анастасия“, защото е едно символично място, място без граници“, обясни за „Б&Е“ Елена Филипчева, дала идеята за начинанието. Наричан Болшевик по времето на социализма, островът е някога бил концентрационен лагер, а днес се стопанисва от Българската православна църква, като на него се намират манастир и църква, както и морски фар.

Мястото е трудно достъпно и организаторите са го намерили в изключително лошо състояние, разказа Филипчева. Въпреки това, с помощта на няколко институции, между които Морският флот и общината, те са успели да го изчистят от многото боклуци и да окосят обраслата трева, подготвяйки го за събитието.