Duma 31.08.2009

asasХудожници „авангардисти“ срещу… историята

Стоян Цанев няма да участва в шумно огласения тези дни проект „Стената 20″, който предвижда на 1 и 2 септевмри т.г. на остров Света Анастасия (о. Болшевик) група български художници да вдигнат от итонг стена, която щяла да символизира „разрушената Берлинска стена“.

Отказах, няма да участвам! – заяви пред ДУМА големият български живописец и график, възпитаник на Варшавската академия за изящни изкуства и автор на емблематични творби; участник в десетки национални и международни изложби, биеналета на графиката, носител на най-голямата българска награда за живопис „Захарий Зограф“ и редица други отличия. В разговор с организатора на проявата Кирил Калев му посочих няколко имена на художници, но лично аз отказах – уточни известният майстор, като допълни: Това е една пушилка, която ще отмине…

Проектът „Стената 20″ предвижда, след като бъде вдигнато „съоръжението“ от итонг на 6 септември т.г., на остров Св. Анастасия да бъде открита „инсталация“ под мотото „Изкуството руши стени“. Според организаторите от „загадъчната“ агенция за събитиен маркетинг „Код комюникейшънс“ Кирил Калев и Елена Филипчева тази „инсталация“ щяла да бъде начин за отбелязване на 20-годишнината от рухването на Берлинската стена на 9 ноември 2009 г. Тя щяла да бъде и нещо като „българско участие“ в клипа на Европейската комисия за „демократичното развитие в Източна Европа“, където България „скандално липсвала“.

Освен по инициатива на споменатата агенция „артакцията“ се осъществява с участието на Бургаската община. Нейни медийни партньори са БТА, БНТ, БНР, вестниците „Труд“ и „24 часа“.
Както е известно, на острова се намира старинен манастир. Тук през 1925 г. са заточени 44-има български антифашисти. На същото място през 1957 г., по сценарий на Валери Петров, е заснет от режисьора Рангел Вълчанов филмът „На малкия остров“, посветен на бягството на арестуваните антифашисти. Поради споменатите факти и събития островът е обявен за паметник на културата.
Разиграването на подобен политически „екшън“ на това историческо място в най-добрия случай е неподходящо, то е равносилно на провокация, с която се цели връщане назад във времето, за да се разпалват у хората ненавист и политическа нетърпимост – споделиха пред ДУМА известни  български интелектуалци и творци.

Вместо коментар:
Жалко, но факт

В конкретния случай учудваща е не толкова „несъобразителността“ на организаторите, колкото политическата недодялоност и некадърността, с които е свързано осъществяването на тази бездарна бутафория.
Датата, на която е рухнала Берлинската стена, била 9 ноември, но това не било от толкова голямо значение. Мястото нямало нищо общо с Берлин, но то било достатъчно известно – твърдят организаторите на политическото шоу.

А това, че в един паметник на културата ще бъде „вградена“ цяла бутафория от итонг, за тях е без значение. Няма никакво значение и фактът, че  мястото е свързано с българската история.
По-скоро може би именно това е най-важно за тях – да намерят „връзката“ между Берлинската стена и остров Св. Анастасия, за да се разпалва примитивна политическа ненавист. Съвсем друг въпрос е, че талантливи и известни художници са се „хванали на въдицата“ и са приели да участват в подобен „проект“.

Доста нелепо и елементарно! А иначе все пак някой трябва да отговори откъде (и от коя фондация) идват „сребърниците“, които ще бъдат потрошени за тази политическа перверзия.
Твърде жалко е, че в тая идеологическа пушилка са се забъркали и медии от родната ни колегия. Вероятно поради страха да не бъдат уличени в „неудобни възгледи“ или кой знае поради какво. Жалко, но факт.