Faktor online 18.09.2009

Страх от трагедия заключи артпроект на острова
18.09.2009

Трагедията с българите в Охридското езеро попречи на официалното откриване на проекта „Стената 20“, реализиран на остров Св. Анастия край Бургас. Както „Черноморски фар“ писа, 20 български художници пресъздадоха там своята гледна точка за символа на разделена Европа – Берлинската стена, от чието събаряне тази година се навършват 20 г. Идеята на Кирил Калев и Елена Филипчева от София бе подкрепена от общината, областната управа, Гранична полиция, Морска администрация, Военноморска база, пристанището.
Общината, която регулярно почиства острова, и този път стори това, като създаде условия за артистичната изява. Сега общинарите търсят подходящ транспорт и време, за да организират регламентиран достъп до парчето държавна земя, обявено за национален паметник на културата.
Поради наличието на свлачищни маси и неукрепения пристан, има забрана за туристически пътувания до Св. Анастия.
„Ситуацията е добър тест за нас, как да управляваме острова, за да се превърне в средище за културни мероприятия. Тази инициатива отрази романтичния ни поглед към острова, но отвори много въпросителни. В детайли вече ще разглеждаме – как всеки турист, попаднал там, ще отговаря за екологията, какъв тип заведения да има, да има ли изобщо“, коментира шефката на общинския пресцентър Весела Йорданова. Тя поясни още, че има проект за укрепване на острова, в момента се изготвя доклад до Министерския съвет – история, намерения, инвестиции на бъдещата реконструкция и с този анализ общината ще кандидатства, за да получи правото да го управлява.

Автор: Йорданка ИНГИЛИЗОВА