Kapital light 18.09.2009

Фотограф: Александър Геров

Фотограф: Александър Геров

Комунизмът: Exit
Инсталацията „Стената 20″ събра художници и скулптори от няколко поколения

На малкия остров Света Анастасия до Бургас, някога Болшевик, ме посреща свъсена манастирска постройка, до нея се е сгушила бяла църквица, има и греещ на слънцето фар, покрай тях на фона на морската синева са строени множество правоъгълници. Приличат на части от стена, напомнящи Берлинската. Проектът на Кирил Калев и Елена Филипчева от Code::communications е посветен на 20-годишнината от нейното падане, провокацията им дошла от клип по същия повод, в който са се включили всички европейски страни – членки на ЕС, но без България. Кирил Калев е бивш посланик в Австрия с дългогодишни артистични и музикални интереси.

И ако ролята на паметта е да ражда ценности, както съветва отдавна признатият за европеец българин Цветан Тодоров, хепънингът на обраслия с история остров е сторил точно това. Творци от няколко поколения (между които Божидар Йонов, Панайот Панайотов, Кольо Карамфилов, Любен Костов, Елена Панайотова, Стефан Божков) са изразили как се чувства свободният човек и как – затворникът. Две поколения в двата края на възрастовия спектър – Анжела Минкова почита паметта на „всички, опитали се да прескочат тази еманация на човешката глупост и лошотия и застреляни пред нея“; младият Ясен Згуровски, който помни истинската iтена само с големия концерт на „Пинк Флойд“ след нейното падане, не се натъжава много от сивата история и след като всичко вече е минало, гледа напред в движение и цветове.

Между тях с бели тухлички и елементарни сечива са пресъздадени метафори, кодиращи ценностна система, която казва последно сбогом на комунизма. Виждам човек, притиснат от стена; друг човек, пробил стената и после стъпкан на земята. До тях е зловещо лице с черти от патронни гилзи и мачкащ ботуш. После отново стена, към която безнадеждно водят две обикновени табелки Exit. Има и друга, с червена петолъчка, която избледнява нагоре към небето. Бягството е оставено на едно крило, изрязано в стената и после излетяло над нея. Най-силно в тази артистична възстановка на историята ми подействаха два съвсем различни по дух къса: единият човек е политнал напред до кръста през стената, а тялото му е заклещено с кървав обръч; другият е осеян с птички като самолетчета във всички багри на дъгата, които хвърчат на разни посоки и подканят с написаните думи – оцвети ме. На тръгване от острова се сещам за стиха-прозрение на Христо Фотев: „Всички ни сродява свободата / вашата прекрасна свобода.“

Проектът „Стената 20″ ще продължи с двудневна дискусия в Русе в края на октомври, на която се очаква да пристигне тогавашният външен министър на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер. Финалът ще бъде с концерт и телевизионна връзка с Берлин на 9 ноември в София.