Kompas 05.09.2009

kompas

20 български творци пресъздадоха Берлинската стена

Остров “Света Анастасия” приюти  20 български творци от три поколения. Там артистите сътвориха 20 символични къса от Берлинската стена,   издигайки арт инсталацията „Стената 20». Това е първото от поредицата събития, отбелязващи 20 – годишнината от разрушаването на емблематичната стена. Мотото на инициативата е „Изкуството руши стени”, а организатори са Кирил Калев и Елена Филипчева в партньорство с Община- Бургас.

Идеята за необичайната форма на изкуството дошла от клип, посветен на бурните исторически промени, в който участват всички страни, попадащи тогава зад Желязната завеса, без България, разказа Кирил Калев. Предстоят още две прояви – в края на октомври в Русе и в София на 9 ноември, когато ще се проведе концерт и телевизионна връзка с Берлин.

По повод културната инициатива в петък на острова се проведе среща, на която присъстваха зам.-кметът по образование и култура на община Бургас Йорданка Ананиева, лейтенант Мартин Радославов от Военноморска база Бургас и Стоян Забунов – ръководещ реставрацията на църквата на острова.

Освен 20 – те „откъса” от стената една от стаите на манастира пресъздава битовите условия на българина през 60 – те години, а втора е аранжирана с книги и плакати от времето на комунизма.
„Тази инициатива е свързана с желанието на Община- Бургас тук, на  „Света Анастасия” да се случват културно-исторически събития”, заяви зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Тя допълни още, че изборът на острова не е случаен, защото е място с богата история и винаги е вдъхновявал бургаските творци.

„Благодарим за партньорството и оказаната подкрепа на Община- Бургас, без която тази инициатива на свободния човешки дух нямаше да бъде възможна”, допълни Кирил Калев.