BULETIN::№5/28.09.2009

Арт-инсталацията СТЕНАТА 20 на остров Света Анастасия беше реализирана успешно и разгледана от много посетители, въпреки капризите на времето през месец септември и трудната достъпност на уникалното място.

На 18.09.2009 продуцентите Кирил Калев и Елена Филипчева представиха арт-творбите на ръководителите на институциите, които оказаха съществена помощ в реализирането на проекта. Сред тях бяха Областния управител на Бургаска област Константин Гребенаров, ръководителя на Районна дирекция „Гранична полиция” комисар Ваньо Иванов, капитан Живко Петров-
директор ИА „Морска администрация” представители на Историческия музей гр. Бургас и други.

Средствата за масова инормация, както медийните партньори, така и десетки други медии, отразиха подробно и коментираха изграждането на „разрушената” Берлинска стена, художествените послания на артистите от три поколения, идеите на продуцентите от code::communications, подпомагащите институции в Бургас и спонсорите.

Благодарим на всички за отличното взаимодействие!

Берлинската стена е изградена през август 1961 и разрушена през ноември 1989 г. 28 години тя бе символа на разделена Европа, чудовищно съоръжение в сърцето на една голяма нация.

28 дни след изграждането на художествената инсталация СТЕНАТА 20, поетапно, панелите с художествените произведения на остров „Света Анастасия” ще бъдат символично съборени.

Организаторите подготвят фото- и видео- изложба/презентация на инсталацията СТЕНАТА 20. Обсъждат се покани и идеи за тяхного показване в България и чужбина.

След „символичното събаряне” на разрушената стена всички материали от нейното изграждане ще бъдат отново изнесени от острова. Цялото демонтиране ще продължи само няколко часа тъй като, противно на някои твърдения в определени СМИ, при изграждането не е използван никакъв цимент или бетон. Конструкцията е от слепени със строително лепило тухлички, които се саморазрушават от собственото си тегло при демонтажа. Така на острова няма да остане и следа от художествената инсталация.Така както не е останала следа от Берлинската стена в спомените на 20 – годишните…И все пак те знаят за нея!

Нашето твърдо убеждение е, че символичното изграждане на художествената инсталация по повод една важна в историята на Европа годишнина може да постави началото на обществен дебат за бъдещето на остров „Света Анастасия” като място за изучаване на българската история в региона, място за срещи с изкуството, православната религия и природата. Защото бездействието и липсата на визия в институциите за святите и уникални кътчета от страната ни могат да доведат единствено и само до разруха и спекулации от всякакво естество.Каквито витаят и около този остров.

Бургаският регион има амбицията и разполага с огромен потенциал за привличане на туристи и инвеститори от цял свят.Бургаска област е традиционно средище за хората от всички жанрове в изкуството. Малкият остров „Света Анастасия” е нейният символ на Свободата както четем в стиховете на поета Христо Фотев, посветил творчеството си на Бургас:

Острова-на залива закрила
Строга и любовна светлина.
….
Тук между небето и водата
По-солена от сълза вода
Всички ни сродява-свободата-
Вашата прекрасна свобода.

На 4.10.2009, 28-мия последен ден на инсталацията, БНТ ще излъчи от 18.30 часа предаването БИБЛИОТЕКАТА, с материали от проекта СТЕНАТА 20 на остров „Света Анастасия”…