Trud 05.09.2009

Изкуството руши стени на 9 километра от Бургасeewq

Инсталация от 20 арт творби под мотото “Изкуството руши стени” се издигна на най-слънчевия хълм на остров Света Анастасия. На 30 минути път с корабче от Бургас се намира островът, възпят в стиховете на Христо Фотев. Бившият Болшевик събра на едно място произведенията на 20 художника. Проектът “Стената 20” е посветен на 20-годишнината от рухването на Берлинската стена. “Идеята възникна, след като се натъкнахме на видеоретроспекция на падането на желязната завеса, в която бяха взели участие всички страни членки на ЕС с изключение на България”, разказа вчера на острова Кирил Калев от “Код комюникейшън”, организатори на събитието. Най-младата авторка в арт инсталацията е 24-годишната Инна Павлова. 20 “стени” с размери 2,20 на 1 метър представляват метафора на история и изкуство. Върху тях авторите са показали своята гледна точка за бариерите, ограниченията и красотата. Зъби в стената на Божидар Бончев, тела, разделени на две, в тази на Анжела Минкова и черна стая с празен стол в средата, обрамчена от жълто паспарту, на Иван Гогов са част от произведенията. “Художниците селектирахме чрез допитване. Те се справиха само за ден и половина на жаркото слънце при екстремни условия. За мен те са истински европейци без стени в главите си”, сподели продуцентът на “Код комюникейшън” Елена Филичева.

Проектът е в три части. Следващата ще бъде в края на октомври в Русе, а последната – на 9 ноември в София. Стойността на тази първа част от продукцията няма да надскочи 20 хил. лв., смята Калев.
На 6 септември ще се състои официалното откриване на инсталацията. От следващия ден в рамките на месец входът до острова и експонатите ще бъде безплатен. До там бургазлии и гости ще могат да пътуват с корабчета от пристанище Бургас, за които се заплаща по 10 лв. на човек в двете посоки.
Дияна КЬОСЕВА