Trud 29.08.2009

20 наши вдигат Берлинската стена на о. Болшевик

Двайсет години след падането на Берлинската стена 20 български художници “я вдигат” отново. На остров Света Анастасия край Бургас, който преди 1989-а носеше името Болшевик, те ще съградят символично историческата преграда от блокове итонг. Кольо Карамфилов, Стоян Цанев, Светозар Бенчев и колеги ще работят два дни – на 1-ви и 2 септември, за да въплътят идеите си по темата. С арт инсталацията, която ще се открие на 6 септември, България отбелязва 10 ноември.

Идеята за проекта, озаглавен “Стената 20”, е на Кирил Калев и Елена Филипчева от “Код Комюникейшънс”. Двамата се вдъхновили от видеоклип, който се излъчва из цяла Европа по повод кръглата годишнина от падането на Желязната завеса. За съжаление България е единствената страна членка на ЕС, от която няма кадри във филма. Това принудило Калев и Филипчева да отбележат паметния ден подобаващо.

“Ще направим документален филм от събитието на острова, който ще се излъчи на 9 ноември в центъра на София”, каза Калев вчера. Той избрал Света Анастасия за място на събитието, защото е “интересно и малко познато за повечето българи”. През 1924 г. островът е превърнат в концентрационен лагер, а през 1958-а Рангел Вълчанов снима там филма си “На малкия остров”. Прожекцията на кинолентата също е включена в проекта. Специално корабче от пристанище Бургас ще извозва всички, които желаят да видят творбата на нашите художници.

“Изкуството руши стени” е мотото на инсталацията, но тя няма да бъде единственото събитие на Света Анастасия през септември. Организаторите искат да поканят и Ханс Дитрих Геншер. Те вече са установили връзка с легендарния външен министър на ФРГ, по чието време пада Берлинската стена, “но гостуването му у нас е трудна задача”, каза Калев.

В програмата “Стената 20” се предвиждат още концерти, четения, фотоизложби. За тази цел вече е изградена закрита сцена на площ от 200 кв. м. На 9 ноември се готви грандиозен концерт в София, на който ще бъдат поканени най-известните ни родни изпълнители.